Tidigare kullar

Några bilder på Freddy & Harrys första WT och Godkänt på vattenprov 4/8-19

Godkända hundar i Enköping (4 av 20 startande)    Pristagare i WT med domare Elsebeth Bergqvist

Hösten 2019 startade Freddy i Aprov (Nybörjar jaktprov (innan han blev 1.5 år) och blev godkänd.

1/11-19 Startar Wisborgens Fetching Fred & Harry i Svenskt Unghunds Derby! (syskon ur Trickans första kull)

Trickans första kull: Jaktcockerspaniel (7 st) valpar föddes 30/3-18 (min Freddy kom 10 över 12 så han fyller faktiskt år 31/3 !

Här kan du se många filmer som visar valparnas utveckling från födseln och även se hur Trickan & jag jobbade med att få valparna trygga, säkra och självständiga inför sin hemresa & sitt kommande liv som fågelhundar.

Nyfödda valpar kl 21.00

Ett par dygn

8 dagar Theo diar

Sover i solen på kontoret i stora valphagen dagtid

Klättrar på matte

Ormgrop

Mamma visar katten

”Herre på täppan” i daghagen

Mamma visar ”Spring runt och busa”

Mamma visar ”bära på föremål”

Första lilla dummy apporten

Valpar på lina

Freddy bär själv

Första turen till skogen

Kärlek & nyp i näsan

Freddy simmar 7 veckor

Första mötet med vuxen hund

Konsten att svalka sitt huvud

Fler turer i skogen med spring i benen

Freddy apporterar i vatten och vassen 10 veckor

Freddy 12 månader jakttränar

Födelsedagshälsning till ALLA syskon & ägare 30/3 – 19!

Från födsel fram till vecka 3, bodde valparna och Trickan i mitt sovrum i en mindre valphage på 1,5×2.5m. Därefter bar jag dem i en korg ca 20 meter ut till min kontorsbyggnad morgon/kväll. Där ordnade jag en valphage på ca 4.5×3 m som sedan fick en öppning ut mot altanen som var inkappslad i nät (skydd mot duvhök). På det viset fick valparna vara inne/ute på altan precis som de ville hela dagarna. På grund av värmen var det fläktar på ute på altan och de låg ofta och njöt av det.

Från 4 veckor lärde sig valparna att gå/springa/tulta med själva när vi skulle gå mellan kontoret och huset/sovrumsdörren (morgon/kväll). Tompten är stor och inhägnad med gunnebo, så alla ut pass var de ute och lekte på gräsmattan. Men som mamma och matte var Trickan och jag väldigt försiktiga då räv och hök är sluga och snabba här. Eftersom jag jobbar hemma, kunde jag släppa ut dem varje 30:e minut för att kissa ute och de flesta var helt rumsrena vid 8 veckor. Freddy gjorde sin sista olycka inne vid 10 veckor 🙂

Vi har fina skogar och stigar precis nära och där gjorde vi våra första skogsturer. Vi introducerade också valparna till vatten tidigt och de fick svalka sig själva i från mycket grunt vatten till lite mer vatten i en liten barnpol (under uppsikt).

Vid 8 veckor simmade den jag behöll helt frivilligt i Mälaren.

Vid 7 veckor tog jag med alla valpar till Torget i Kungsängen (mitt på, där inga bilar kör). Alla fick en liten tur med Trickan runt torget: De gjorde precis samma sak: Speglade sig i den mörka glasdörren på bankens dörr och tultade in på pizzerians servering (till gästernas förtjusning 7 st en i taget).

Under de 4 sista veckorna hos oss, stod en metallbur i valphagen (dagtid) och valparna låg och sov i den alla tillsammans. Syftet var att de skulle vara trygga i bur när de skulle flytta till sina nya hem.

Jag uppmuntrade hela tiden frivilla grepp och bära saker jag lagt fram (ej dummys men leksaker som var bärvänliga).

Såg till att inget annat som valparna kunde tugga på (trä, plast mm plockades upp eller tuggades på). Valparna fick vid 6-7 veckor börja tugga på revben (råa så klart).

 

Valparna är nu 1 år. 2 har fått hem där träningen främst handlar om lydnad och familjehund. Övriga 5 st tränas för jakt & jaktprov. 4 ses på uppföljningskurs i Norge i april 19 och uppföljning med film/bilder kommer från det.

Min egen Wisborgens Fetching Fred ”Freddy” utvecklas till stor belåtenhet och som det ser ut tar jag honom på vattenprov i maj-juni 19. Avser att starta i Nybörjarjaktprov till hösten. Mycket nöjd med hans stabila lugn och stadga och fantastisk ”på knapp” för allt arbete/träning. Han aporterade sin första dummy vid 6 veckors ålder och har fortsatt att utvecklas till en utmärkt markör & apportör (jag har aldrig belönat honom för apportering, han gör det väldigt naturligt och gärna). Freddy har precis som mamma Trickan ett mjukt och fint psyke och kommer överens med alla hundar (de umgås i flock med upp till 10 hundar). Det jag verkligen gillar är hans träningsbarhet.

 

Årets parning: Se sidan: Parning 12/4-19 Valpning ca 15/6

Ca 15/4, leverans om det blir valpar ca 18/8

Kontakt: Mary Wright, Wisborgens Kennel: 0708-435282  mary@maryshund.se

Wisborgens Kennel: 0708-435282  mary@maryshund.se

Dessa är nu 1 år

 

Comments are closed