Nya hunden & valp

Valp

Valp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bara tanken på en ny liten valp kan få vem som helst att bli helt knäsvag. Den som redan haft flera hundar i sitt liv vet hur allt förändras när valpen kommer och säkert finns där redan en hel del erfarenheter sedan tidigare. Man tänker att med nästa hund ska allt göras och tränas ändå bättre osv. Men nästa hund blir en ny individ och man får ställas inför nya prövningar och ofta helt nya utmaningar. Det man fått erfara och läa sig från föregående hund brukar inte alls vara detsamma med nästa.

Den som aldrig haft hund tidigare kan ibland lyckas väl i sin okunskap bara genom bra känsla. Det är inte ovanligt det  visar sig vara samma personer som lyckas väl med barn. Men de allra flesta har stor nytta av ett par goda råd både i planering, före själva valpköpet och under det första året.

Att välja rätt ras och individ kan påverka hur era kommande 10-15 år tillsammans kommer att bli och det är väl värt att lägga lite tid och jobb på det för ett lyckat resultat.

Den här samlade texten är ämnad för att hjälpa dig lite med alla beslut som ska fattas. Det kan spara både pengar, svett och tårar att tidigt få lite goda råd.

Oavsett vilken ras du väljer, kommer hunden att finnas vid din sida, förhoppningsvis 9-15 år framåt i tiden. Råd nr ett är att inte falla för första bästa valp, utan att tänka igenom vad som passar just dig.

Du kommer garanterat att älska den hund du får, så varför inte välja förnuftigt? Det kan spara både pengar och bekymmer. ALLA valpar är söta, så vilken valp du än väljer kommer den att charma alla i sin omgivning.  Men försök att rikta in dig på en hund/ras som passar den livsstil du lever. Har du ändå svårt att bestämma dig så finns det många forum och hjälpsidor där raser och egenskaper beskrivs utförligt.

Fundera över hur mycket du rör dig utomhus i dag, hur mycket tid du har för det och hur mycket mer tid du kan tänka dig att lägga på det. Även vad det är du skulle vilja få ut av ditt nya hundägande. Kanske är du en soffliggare som vill ha en kompis att gosa med och inte är särskilt aktiv. Eller så kanske du vill lära dig mycket nytt och roligt med den nya hunden. Då gäller det att välja rätt! Skriv ner lite tankar kring det.  Börja sedan att jämföra med de olika rasernas karaktärsdrag och vad de avlats fram för.

Alla hundar behöver motion, fysisk och mental stimulans i olika utsträckning. Se till att få en uppfattning av vad den ras du är intresserad av verkligen behöver innan beslut fattas.

Den riktigt smarta hundköparen går en sk ”skaffa valpkurs” innan beslut fattas, det brukar leda till riktigt bra beslut när valp och ras ska väljas. När väl valpen kommer är man då väl förberedd och kan börja på ett bra sätt tillsammans.

Det kan vara värt att ställa sig i kö hos uppfödaren och låta det ta den tid det tar, något som kan vara nog så svårt när man väl kommit till ett beslut.

Några bra frågor att ställa sig redan från start:

Var ska hunden vara på dagarna? Kan den vara med dig när du arbetar?  Kommer någon i familjen att komma hem tidigt på dagen? Har du någon back upp plan för om det du tänkt inte fungerar?

Det är inte klokt att bygga på en plan där hunden ska vara ensam många timmar varje dag. Hunddagis är ett alternativ som många finner passande, men oftast behöver valpen bli lite äldre innan den är välkommen där. Det är inte heller ovanligt att hundar som gräver, skäller eller skapar oreda blir ”portade” på hunddagiset.

Valpens första kurs: Det är mycket viktigt att ni kommer igång med bra träning från start. Det första året blir en investering för resten av era liv tillsammans. Se det som en gigantisk investering! En bra första valpkurs bör vara på agendan så snart som möjligt från det att du fått hem valpen, gärna från 8-12 veckors ålder och framåt. Några punkter som absolut bör ingå i kursens program är: Ensamhetsträning, socialisering, lekutveckling, balans och byggupp övningar, föremålsintresse och utveckling (om du vill träna och ha kul med hunden), inkallning, hanteringsträning (kloklippning, öron mm), hantering av främlingar mm. En bra instruktör hjälper dig att bygga upp valpen till en trygg individ och ser tidigt vad som behöver förebyggas så att det inte utvecklas vidare.

Efter valpkursen är det fint att ha en plan för mer träning tillsammans. Du kanske vill göra något roligt med hunden i framtiden. Tiderna har aldrig varit bättre: Det finns så mycket kul att lära sig tillsammans och ni kan dessutom få nya vänner på köpet.

Kanske har du hört talas om agility där du springer med och dirigerar hunden runt på en bana med hinder, tunnlar och balansföremål.

Men numer finns det så mycket mer; Spårträning som nästan alla hundar kan göra och tycker om då de får använda sin fantastiska nos. Tävlingslydnad för den som vill träna mycket och ambitiöst. Rallylydnad (som passar den lite mindre ambitiöse som ändå vill komma till tävling med sin hund. Healwork to Music och Freestyle är lite mer artistiskt med musik och nära samarbete med hunden.  Jaktträning är nästan nödvändigt av något slag om du skaffar en jaktavlad ras, det ger i vart fall mycket stimulans som hunden behöver. Några nya grenar har dykt upp: K9 Nose Work där hunden får lära sig att leta efter och markera var vissa dofter har gömts. Det tycker många hundar och hundägare är väldigt roligt.

Men det första året kan det hända att din hund bara får fokusera på att ”lära sig att lära”. Du kan gå några kurser med inriktning på bra grundfärdigheter som du sedan har nytta av när och om ni vill träna vidare tillsammans. Ibland tar det lite tid att komma till insikt med vad man vill göra med hunden. Och det är väldigt bra med klickerträning: att man inte behöver bestämma på en gång vad man vill göra längre fram. Att ta den grundläggande träningen först.

Men det är väldigt bra att välja en passande ras från början och komma igång med bra träning direkt!

Lite mer att tänka på innan du väljer ras:

Kolla upp om någon i familjen är allergisk (det är bättre att veta direkt). Det finns vissa raser som inte ger så stora besvär.

Hur mycket vill du städa? Det finns raser som fäller mycket och de som inte hårar eller väldigt lite.

Det finns raser som måste klippas och trimmas var 4-8 vecka) och de som måste borstas mycket. Det finns andra som bara behöver borstas  ibland eller aldrig.

Vill du ha en valp, eller passar det bättre med en vuxen hund? Valptiden är gullig och underbar men också bitig och påfrestande. En omplacerad hund kan vara en bra lösning, men kolla upp vad den varit med om och om den har problem.

Nu kanske du har ett par favoritraser och börjar komma lite närmare ett beslut. Då kan det passa att sätta sig in i vilka sjukdomar som är rasspecifika. Det finns olika teorier om att blandraser är friskare än renrasiga hundar. Men helt klart är att raser som avlas fram för sitt utseende i första hand, i regel har lite mer sjukdomar och mer dokumenterade problem med hälsan. Det finns många seriösa uppfödare som gärna svarar på frågor om varför man avlat på just dessa hundar. Där kan du få de svar du vill höra eller inte vill höra.  Be gärna om uppgifter om föräldrarnas hälsa och historik.

Större raser har i regel mer problem med leder (höfter och armbågar mm), de är också ofta mer krävande vad gäller motion.  Det är de större raserna som bör röntgas och statistikföras. Gör inte misstaget att chansa för att hunden är så fin! Ställ frågor om syskon och föräldrar till valpens föräldrar. Bra uppfödare har koll och kan svara på frågor. Det är där du har chans att få en betydligt friskare hund och slippa problem i möjligaste mån.

Fråga också om problem och rastypiska sjukdomar. Uppfödare som säger att rasen inte har några svagheter har förmodligen inte koll. Nästan alla raser har någonting. Att vara medveten är viktigt. Att avla för hälsa bör premieras i möjligaste mån och med så låg inavelsgrad som möjligt.

Är rasen vanlig med stor efterfrågan? Här är det extra viktigt att vara aktsam. Men ovanliga nya raser som kommer till Sverige är ibland avlade på endast ett fåtal individer vilket också leder till problem. Det är populärt att skaffa ovanliga raser och det kan vara värt att kolla upp dem extra noga först. Vad är de ämnade för? Vad vill du ha den till?

Försök att få träffa några hundar av den tänkta rasen och självklart gärna mamman och pappan om det är möjligt. Vill du arbeta med hunden kan det vara trevligt att se föräldrarna i arbete.

Om din hund ska vara i en stor familj med barn är det väldigt bra om du kan få se hu föräldrarna är med barn. I vart fall är det bra om du kollar upp vad som är rastypiskt vad gäller sociala drag, lek och trygghet. Det finns raser som är speciellt väl lämpade för familjeliv och de som inte är det. Men de flesta kan lära sig om valpen och barnen får lära sig hur de ska agera. Men det kan vara värt att betänka och göra det lätt för sig om det är möjligt. Familjen är ju viktig och hunden ska bli en del av den ju.

Seriösa uppfödare: Har en bra plan att jobba efter och satta mål. Föder de upp en arbetande hund så vill de gärna att hunden de säljer får arbeta. De frågar då ofta om  köparen vill träna, tävla och starta hunden i jaktprov mm. De ordnar ofta valp/kullträffar och följer upp för att se resultat av parningen.  Om uppfödaren vill att alla valpar ska röntgas, testas i prov och mentalbeskrivas är det ett mycket gott tecken. En seriös uppfödare av aktiv hund säljer till köpare som ej har intresse av att tillgodose dessa behov hos valpen/hunden.

Besök hos uppfödaren:  Se hur hundarna må. Att de ser friska ut och inte är rädda eller osäkra. Valparna präglas mer på tiken än hanen och de första 5 veckorna är extra viktiga. Om tiken är fin med valparna och inger trygghet, blir valparna i regel trygga.  Valparna ska ha tiken hos sig och möjlighet att dia fram till 8 veckor då den ska flytta till sitt nya hem. Det är mycket värt att se hur tiken är med valparna och hur valparna är när de börjar kliva ut på egen hand. Ägna lite tid åt att betrakta valparna och s hur de är med ljud, skrammel mm. En valp som är aktiv och fort kommer över rädsla är ofta ett bra bud! Valpen som är osäker och rädd kan vara den som kommer att kräva mycket arbete för att bygga upp till trygg individ.

 

VALPKURSEN är den allra VIKTIGASTE – Se till att välja rätt! VALPKURS med Mary Wright

 

 

 

 

Comments are closed