Aktuellt Balans, bygg upp & Dogparkour

TEMA TRÄNING 

För dig som vill spontanträna & ta ett kurstillfälle i taget!
Från 1/4 på våren kör vi igång med satta datum/tider.
Boka i tid,vi ställer in om det blir för få då hallen måste hyras ut!
Olika Tema Torsdagar från maj – september: Balansövningar, Shaping, Targets, Tricks, ”Gör som jag gör”, Apportering, Stadga, Stopp, Plattsliggning, Prova Nosework, Följsamhet, koppelträning och mycket mer.
Tider: 16-18.00 & om det blir minst 3 bokade även 18-20.00
Max 7 deltagare får hjälp med lite av vad som behövs och önskas. Fika ingår.
Boka genom att maila  i början av veckan, senast dagen innan tills det är fullt!
Kul nyhet med behändig träning ”ett tillfälle i taget när du kan” – hoppas vi ses vid Hundsporthallen i Kungsängen!
Uppmaning: Kom och träna på Balansbanan och kör Rally precis när du vill och hur länge du vill: Swisha 50:- på plats

FRIHET MED ETT TILLFÄLLE I TAGET – I Hundsporthallen i Kungsängen!

Den bästa träningen är den som blir av – viktigast är att vi tränar någonting – ha riktigt kul med hunden – den fina relationen kommer som en extra bonus! Från April – Oktober i HUNDSPORTHALLEN i Kungsängen Www.Hundsporthallen.se
Var vecka kreativa, roliga och nyttiga träningstillfällen – Max 6 deltagare. Boka senast dagen före tills det är fullt! 2 timmar/tillfälle!
Canis Klickertränar Instruktör Mary Wright, drygt 16 års erfarenhet heltid:
Pedagogik
Marys utbildningar
Från 1/5:  OBS! Anmäl i god tid helst ett par dagar innan. Om det inte är 3 bokade dagen innan blir det inget!
TISDAGAR: ”Tidig tisdag” kl 09.00-11.00 Rolig träning och aktivering, Belöningsutveckling, nosarbete, balans, rally, koppelträning, möten & allt möjligt roligt! Anmäl per mail i god tid!
TORSDAGAR: ”Tema torsdag” kl: 16.00-18.00 & kl: 18.00-20.00
Fysträning & Balans (olika övningar och fortsättning var gång) t ex: Stadga, stopp, apportering, prova Rally, plattformsträning, targets, inkallning, Balansbanan, Dog Parkour, ”Gör som jag gör”, nosarbete Mm. Anmäl per mail i god tid!
FREDAGAR: ”Fågelhunds fredag”
För dig som går Grund och fortsättningskurs fågeljakt träning här och vill ha mer träning.
Häng på enskilda träningstillfällen, allt det vi jobbar med: jaktfot, dirigering, närsök, stopp, apportering, inkallning, fixa problem och lägga bra grunder.
Vi ses vid Hundhallen kl 16.00-18.00 och är ute i markerna! Anmäl per mail i god tid!
SÖNDAGAR: ”Spaniel söndag”
För dig med Spaniel som kan vistas i markerna. Vi jobbar med markarbete, dirigering och att få en bra följsamhet!
Anmäl på TEMA eller genom att maila :  
Du har en plats när du anmält dig, betalat: swish Hundsporthallen 1235881198 & fått bekräftat plats. Ange vilken vecka och vilket Tema!
Se INSTRUKTIONSFILMEN till AKTIVERINGSBANAN HÄR  (Inledningsfilmerna utan lösenord det finner du på tavlan vid incheckningen banan). Alla som går kurs eller hyr hallen får träna på banan timmen innan! Övrig tid, swisha 50:-
Från 1/5: Var vecka ställer vi fram en ny Rallybana på vår fina gräsplan. Nybörjare, Fortsättning och ibland Avancerad klass. Swisha 50:- om du vill köra lite rally & balansbanan (bidrag till gräsklippning).

På vår AKTIVERINGSBANA kan du träna helt själv och hålla stora avstånd om det ev skulle komma människor och andra hundar nära banan!

HUR DU TRÄNAR: Hundsporthallens Aktiveringsbana

Prova nyttig Aktivering, Balans & Bygg upp
Instruktör & Hundcoach Mary Wright hjälper dig igång med lite bra övningar och visar hur man kan träna hunden stark i fysik och självkänsla.

Bästa fotografen Erkki Alvenmod har varit på besök och fotat lite.

Detta är bara några av alla stationer och övningar från banan (det blir mer hela tiden)!

STEN & STUBB – massor av varianter då de är i många olika höjder. Hunden får lära sig hålla rätt på alla tassar upp och ner, vända, ta godis mellan tassarna medan framdel och bakdel står på olika stubbar i olika nivå! En bra början då det inte är långt ner! OBS Tanken är inte att det ska gå fort eller att hunden ska gå igenom allt. Låt hunden själva hitta upp med tassarna. Stå vid sidan om hunden, inte mot den.

Dra inte upp hunden med koppel eller godbit. Vi vill att den själv väljer att sätta upp sina tassar och är medveten om var den sätter dem. Det är den inte om den påverkas eller dras (då kan den ramla och blir rädd). Låt det ta tid. Stå där, peta med handen på stubben eller handen, kanske kan du lägga en godbit uppe på den. Stressa inte hunden.

Efter ett par godbitar som hunden får sträcka sig efter kan du lägga en lite längre ifrån och vänta och se om den kliver upp för att ta. Gör ett par pauser och ta det i den tid hunden behöver för att känna sig trygg. Det ska vara hunden som väljer att kliva upp! Sedan kan man börja med övningarna uppe på!

 

GRUNDÖVNING ATT BÖRJA MED Här jobbar vi med att lära Freddy att se på belöningen i handen utan att röra sig eller försöka ta den, så att Elin kan lägga lätt tryck på Freddys bog och han får trycka emot i ca 5 sekunder. Repeteras i många olika variationer runt om hela kroppen. När Freddy stått still i övningen, serveras han godbiten han avstått från (störningen blir belöningen). Stärkande och rolig träning! Kan tränas på Storstocken & Tunnorna i backen också!

Här jobbar vi med att lära Freddy att se på belöningen i handen utan att röra sig eller försöka ta den, så att Elin kan lägga lätt tryck på Freddys bog och han får trycka emot i ca 5 sekunder. Repeteras i många olika variationer runt om hela kroppen. När Freddy stått still i övningen, serveras han godbiten han avstått från (störningen blir belöningen).

Stärkande och rolig träning!

 

 

På DÄCKSLINGAN finns det så mycket att träna. Stå på 4 tassar: tryck på höfter och armbågar där hunden får trycka tillbaka, ta godbit mellan benen, under magen, kröka nacken och ta godis på höger och vänster sida. Fortsätt med att stå på 3 ben med tryck, backa med en tass mot däck över bakdelen, bakdel upp och framdel ned (planka), kreativ hund testar olika positioner. Håll handtarget över hunden och låt den sträcka efter den (jobba med höfterna). Låt hunden vända riktning och vända flera varv. Backa upp mot däcket i slutdelen av slingan. Detta kan tränas på Storstocken också!

OBS! Mycket svårt: Travarna med däck liggandes på varandra: Blir allt mer vingliga längs banan – mycket svårt att balansera på, vänta med dessa tills din hund blivit mycket välmusklad och håll i i början!

STEGE (en för små hundar, en för större och en lite svårare oregelbunden) att gå igenom med tramp på marken (ej på stegen). Helst ska hunden kröka nacken och ryggen och belönas lågt för bästa resultat. Man kan variera att hunden får gå igenom med flyt och växelvis med krökt nacke.

Klicka/belöna när hunden sätter framtassarna nära början på stegen. Därefter klicka alltid när tassar är i rörelse (inte när tassar är stilla), titta på framtassarna ( ej när de sätts mot stegen eller står på delar av den). Belöna sedan med vänster hand lågt under hundens haka i färdriktningen framåt och precis centrerat i stegen ca 5 cm över marken under hundens haka. Du själv riktar din kropp rakt fram och går vid sidan om stegen. På denna station ska hunden inte sätta tassarna på något utan på marken mellan stegen. Bra grundövning för agility och slalomträningen, men roligt och nyttigt för alla!

RÄNNAN & RÖRET Stärker kroppskontrollen, stimulerar tassarna och självkänslan. Lite läskigt men ”jag kan” känslan är häftig!

 

Svårare: ”GLUGGEN I STUBBEN”, här sträcker Trickan sig mot en target där hon fryser med nosen! Ett 15 tal olika varianter på att runda stocken, upp framifrån och bakifrån, vända på den, backa från stocken upp mot rötterna och gluggarna, gå igenom de olika gluggarna eller runda på trä däcket, sätta tassar eller nos mot targets mm.
Hur du lär din hund att sätta nosen mot en target kan du lära på en av alla kurser eller prova dig fram & klicka när hunden gör det spontant!

Försiktig och håll i selen om det behövs så hunden inte hoppar/ramlar ner!

Mycket svårare: SMALA STOCKAR Balans och en target/uppgift att utföra (nosfrys på plattan). Den här smala grenen är mycket svårare än den ser ut! Den ligger i alla fall efter marken- vi har ”Stora och Lilla Kroken” också som är monterade högre upp. De ska man vänta med lite. Det finns stationer att jobba med om några månader när hunden börjar bli säkrare också!

PÅ SHAPING-BORDET

VAR FÖRSIKTIG så hunden inte försöker hoppa ned (låt hunden gå upp och av på låga sidan)  – inga människor på bordet tack!

Konsten att SURFA, bygger mycket små och stora muskler
På ”shaping bryggan” ser vi lätt alla tassar då den är upphöjd, på så sätt kan vi få bättre timing med vårt klickande/belöning och bättre framgång i träningen. Vi jobbar med olika ”targets”, balansplattor, fat där hunden sätter alla tassar, en knopp för varje tass mm. Superrolig träning och nyttigt för dig som vill bli skicklig på att fånga exakt beteende och lära dig Klickerträningens underbara värd att shapa fram beteenden! På denna platta måste hunden lugnt få chansen att känna sig trygg i att finna mittpunkten och få den att ”sväva”. Men först prova sig fram att få upp alla tassar. Fokusera först på framtassarna – klicka för försök och belöna godbit på en plats som gör att hunden kan stå kvar och kanske bidra till att den kommer upp bättre. Tålamod och max 5 repetitioner sedan vila!

 

TASSKNOPPARNA

Att ha koll på hela kroppen och alla tassar är också träning och en konst i sig! Denna är inte så lätt. Att få hunden medveten om alla sina tassar var för sig! Jag har delat på plattorna så att man kan träna framtassarna först, sedan baktassarna och sedan båda.
Begär inte för mycket, rimliga kriterier och undvik frustration. I början klickar jag för tasskontakt mot knoppen. Jag övergår sedan till att jobba med öppen hand med godbit i när tassen är i kontakt med knoppen- sluten hand när tassen kommer ifrån knoppen. Hunden lär sig frysa still med tassarna på knopp för att få se godbiten i öppen hand och sedan stoppar jag in godbiten i munnen som belöning för det. Om hunden försöker ta godbiten stängs handen. Mycket att lära för hunden, inte minst stadga och självkontroll, balans och kropps/tass kontroll. Inte gjort på en kafferast! Lycka till!

Mer: Träna hunden att sätta 4 tassar i ett fat (lerfat finns i 3 storlekar, börja med ett större), samma princip, kroppskontroll, kröker rygg och nacke (stärker och bygger bra muskler).

 

BACKA UPP PÅ VÄGG & STOCK

Backa uppför, mycket bra träning för höfter, rygg och armbågar. Viktigt med låg belöning mellan hundens tassar/ under hakan, absolut inte högt över hundens huvud.
Att lära hunden att backa gör jag med en plattform (som jag har i hallen för alla hundstorlekar). Jag säljer dem också, hör med mig om du är intresserad. Det är lite knixigt men många hundar lyfter baktassarna om de känner att det är något bakom, klicka och belöna lågt! Invänta mer steg. Vi har en bra ”Backa upp stock” också!

Svår: SPÅNGEN

Börja nerifrån betongblattan med den vänstra uppfarten (slutar nerför på den högra). Spången kommer bli lite knixigare med olika ribbor på. Håller för ca 25 kg hund. Det blir en för större hundar. Denna spång är avsiktligt svajig så det blir lite gung. Gå med som stöd. 

Några elever jobbar med sina hundar på banan:

 

Handtarget kan användas för att hunden ska sträcka på sig samtidigt som den håller balansen. Utvecklas till att hunden senare kan stå på bakbenen och jobba med höfterna! Här står Hannes i planka och på 3 ben och balanserar/trycker mot Emmas hand!

En bra början: är att hunden själv får lista ut hur den tar sig upp och hur kul det är! Stressa inte hunden att gå upp på något, låt den komma på själv med löst koppel!

Konsten att balansera och trycka mot target, Moira jobbar superfint!

Det kommer mer och det blir skyltar utsatta vid var station, vi jobbar så fort vi kan!

Kolla www.hundsporthallen.se under TEMA där jag lägger upp 2-timmars korta kurser pris 200:- nästan varje vecka!

Träna försiktigt i korta pass (max 5 min åt gången) – gå en sväng innan nästa pass!

Mary Wright  mary@maryshund.se                                  © Copyright Mary Wright

 

Träningsbana utanför Hundsporthallen i Kungsängen:
35 stationer med träningsanvisning vid var och en (även filmer).
* Träna hunden stark & hållbar
* Aktivera hunden kreativt och bygg fin relation med hunden
* Lär hunden att lära
* Rehabilitera hund efter skada
* Bygg upp hundens självförtroende & kroppskontroll

Genom att träna på denna bana får du en välmusklad, stark, glad & hållbar hund som lär sig vara delaktig i sitt lärande! Du behöver inte vara med andra hundar eller deltagare utan kan träna precis när det passar dig!

Bäst av allt:
– Du kan träna precis när det passar:  från 06.00-23.00 året om!
– Belysning med timer året om!
– Ingen förbokning & betalning med swish vid start!
50:-/tillfälle
Förutom alla roliga & kreativa stationer:

* apportstaket/mur (för apporterande fågelhundar)

MER: på denna bana kan du även träna Dog Parkour & Nosework utomhus med många kreativa uppgifter & gömmor även på högre höjd!

Vill du boka vårt nyhetsbrev där du får inbjudningar, tips på hemlagat hundgodis, Tematräning, kurser & mycket annat: HÄR

Invigningen                                                            Cavaletti & stegen (3 storlekar), Storstocken i bakgrunden

 

”Hela havet stormar” snart helt klar!                         ”Gluggen i stubben”

HUR DU TRÄNAR: 

Prova nyttig Aktivering, Balans & Bygg upp
Instruktör & Hundcoach Mary Wright hjälper dig igång med lite bra övningar och visar hur man kan träna hunden stark i fysik och självkänsla.

Hennes nya aktiveringsbana med 35 stationer och hundratals övningar finns vid Hundsporthallen i Kungsängen (där du kan checka in och träna när du vill 07.00-23.00 alla dagar).

Konsten att balansera och trycka mot target, Moira jobbar superfint!

Tittut, mer träning eller hur matte!

© Copyright Mary Wright

Att träna på banan kostar 50:-/tillfälle. Det betalas med swish på plats innan man går in: Swish 123 5881198

Dogparkour:

Dogparkour bana: Större delen är detsamma som Aktiveringsbanan, men lite andra anvisningar. Dogparkour bygger på att du ska vara kreativ och ta fram nya saker hunden ska göra. Det kommer finnas massor med roliga saker att jobba med! Detsamma med pris gäller.

Ingen förbokning är nödvändig då många kan köra samtidigt!

 

 

Comments are closed