Kurser & föreläsningar

För kurser i Hundsporthallen och med samtliga instruktörer Canis Hundskola avd Stockholm:

ALLA kurser Canis Hundskola/Hundsporthallen här!

Se AKTUELLA Kurser & Temadagar i HUNDHALLEN JUST NU

Just nu: AGILITY events (kurser & tema i Hundsporthallen)

Mary och Trickan

MARY WRIGHTS KURSUTBUD

Nedan finner du beskrivning av de flesta typer av kurser som jag håller, men det tillkommer ämnen hela iden. Jag går själv nya kurser regelbundet och utvecklar nytt kursprogram. Om du inte hittar den kurs du finner tilltalande på kursprogrammet just nu, betyder det inte att kursen inta kan erbjudas, utan att den inte är upplagd just för tillfället. Fråga bara så kanske den kan läggas upp. Om du och dina kompisar vill ha en egen kurs kan ni höra av er och komma med förslag på ämne och tider. Jag kan också komma till er för att hålla kurs om ni har en bra plats som fungerar.

Försäkra dig om att den Instruktör du anlitar har utbildning och erfarenhet på området:

Här kan du läsa om de kurser och utbildningar som Mary Wright gått, samt även övriga instruktörer som ibland kan tänkas hålla kurs på Hundsporthallen i Kungsängen och Canis Hundskola avd Stockholm.

PRISER & EXEMPEL

Priserna avser kurs utomhus på min lydnadsplan, inhägnad och med belysning eller på en plats nära Dig/Er om det ska vara en privat kurs på annan ort.

Om kursen är inomhus  i HUNDSPORTHALLEN tillkommer 400:-/deltagare för hela kursen.

Kaffe, the, bullar mm ingår i princip vid varje kurstillfälle (om tid ges). Moms ingår i alla priser.

För privata kurser och föreläsningar: Pris per dag (ca 6 timmars föreläsning/undervisning) 5.000:-Milersättning, mat och logi tillkommer liksom moms.

UR ORDINARIE KURSUTBUD                                        

Kvällskurser över 8 tillfällen på 2-2.5 timmar (en teorikväll) 18 timmar: 2.600 – 2.800:-

Helgkurser 2 dagar med ca 6 timmars undervisning /dag inkl lunch: 2.600:-

Kurs en dag  6 timmar exkl lunch: 1.200:-

Kurs över 4 helgdagar, 4 timmar per dag: 2.800:-

Kvällskurs 6 x 1.5 timme +  2 timmars teorikväll: 1.650:-

Kvällskurs 4 gånger a 1.5 timme + teorikväll: 950:-

Privat undervisning per timme: 600:-, 2 gånger 1.5 timme 1.200:-

Teori 3 kvällar a 1.5 timme: 900:-

Privat undervisning paketpris: boka 5 timmar på en gång: 2.400:

Kurser med inhyrda/externa Instruktörer: Pris varierar då det kan vara nödvändigt att inkludera milersättning, inkvartering och måltider. Ett ca pris för en helgkurs (2 dagar) med 6 deltagare är ca 3.200:-/person.

Är kursen i Hundsporthallen tillkommer ca 800:-/person. 

KURSUTBUD

Kursutbud i korthet (längre ner beskrivs kurser mer detaljerat):

Dessa kursel läggs hela tiden upp rullande under året. Ser du ingen just nu? Bara hör av dig!

Skaffa valp kurs

Kom igång med klickerträning

Lek, Lydnad, start & stopp

Valpkurs

Unghundskurs 

Noseworkkurs (nybörjare, komma vidare mm)

Problemhundskurs/Hantera möten

Kom igång med klickerträning

Inkallningskurs – Ge hunden ett liv med frihet i förtroende

Tävlingslydnad steg 1 

Tävlingslydnad steg 2

Sök i systemsteg 1&2

Spårsträning

Avancerad spårträning

Viltspår 

Rallylydnad för nybörjare

Rallylydnad komma vidare

Fågeljaktkurs grundläggande

Fågeljaktkurs komma vidare

Fågeljaktskurs – förberedelse för jaktprov

Kantarellsök

Balans & bygg upp hunden

Belöning och lekutvecklingskurs

Specialkurs Apportering

Utställningskurs

Specialkurs fritt följ

Vardagslydnad

Gå fint i koppel

Plattformsträning

Problemhundshurs

Problemhundsträning privat

Avhjälpa rädsla & osäkerhet

Nosework steg 1

Nosework steg 2

Nosework steg 3

Skaffa valpkurs (innan du bestämmer hund & ras)

Canis Ettåriga TRÄNAR utbildning 

Canis Ettåriga TRÄNAR utbildning steg 2

Träningskurs: 8 söndagar med 3 timmar/gång under ett år. En perfekt kurs för dig som vill lära dig att träna din hund i lagom partioner!

Gör som jag gör – Hunder apar efter dig, lägger du dig så lägger sig hunden. Hoppar du upp på en stol så gör hunden det också & så vidare! Riktigt roligt!

Agility Kom igång – Förberedelser för att börja med Agility: Kroppskontroll, följsamhet, bakdelskontroll, balans, stadga, driv framåt, sug mot tunnel och låga hinder.

Annat nytt med inhyrda instruktörer:

* Agility för Nybörjare * Agility komma vidare * Tävlingslydnad Elit  * Agility på högre nivå

Mer ämnen och föreläsningar av intressanta instruktörer kommer efter hand!

Saknar du något? Hör av dig så ser vi vad vi kan göra!

Mer detaljerad beskrivning av kurserna och dess innehåll:

TEORI: En fri teorikväll ingår där Klickerträningens grunder gås igenom före kursstart. Det blir en vardagkväll 2 timmar (18.00-20.00). Möjliga kvällar för teorikvällen bekräftas närmare kursstart.

Skriftligt material: Du som går på kurs hos mig, kommer få rikligt med texter och beskrivningar om hur du jobbar med de olika uppgifterna mellan kurstillfällena. Det hjälper dig att hålla reda på hur allt går till och ger säkert motivation att träna. Kom ihåg att dessa texter endast är för dig som går mina kurser och inte får kopieras eller användas på något annat sätt.

Köpa valp kurs: Går du och drömmer om en ny familjemedlem? Ett beslut kan knappast bli viktigare och här kan du få det stöd och den hjälp du behöver för att lyckas välja rätt och förbereda dig på bästa sätt. Tillsammans går vi igenom vilka raser som passar bäst för olika ändamål och vilka som helt enkelt inte passar så bra för vissa ägare. Att välja fel ras eller få en hund med dåliga gener och sjukdomar kan bli både dyrt och tråkigt, vilken i viss mån kan undvikas om man inte stressar fram ett beslut utan planerar lite i stället. En sak är säker: Väldigt få har lyckats åka & titta på en valp och komma undan utan valp. Väldigt många har problem med hunden vilka ofta grundar sig på att det blev lite tokigt från början.  Vi tittar lite på allt som är bra att tänka på innan valet görs.

* Vad man kan träna på och vad man kan tävla med hunden i för olika grenar.

* Vi går igenom allt som har med hälsa och goda anlag att göra för att du ska vara så säker som möjligt på att den hund du väljer ska komma att bli en frisk hund och förhoppningsvis kunna leva ett gott långt liv med dig. Dit hör det bl a att se över vad man bör kolla upp innan man bestämmer sig för köp.

* Tillfälle ges att vara med och se på vid träning av hundar i olika discipliner för att ge lite inspiration och kanske hjälpa dig att komma på vad du har lust att göra med din nya hund.

Genom att gå den här kursen blir du väl förberedd på vad det kommer att innebära att bli med hund, hur första valpåret kommer att te sig och vad valpen behöver av dig för att må bra. Du kommer förhoppningsvis känna dig trygg och säker på vad du ska kolla upp med uppfödaren innan du bestämmer dig. Förhoppningsvis blir du också sugen på rolig och nyttig träning med din nya hund!

Vi träffas 3 kvällar och går igenom det viktigaste, samtalar, tittar på lite träning och undersöker vad som är typisk för just de raser som är på intresselistan. Det ges också tillfälle att vara med som åskådare på något kurstillfälle under hösten/vintern. Det blir lite visning av filmer och jag visar en del roligt att träna på med min egen valp. Den som vill kanske får tillfälle att prova lite med en av mina hundar!  Teorikväll, fika och fikabröd ingår i kursavgiften!

Valpkurs: Ge din valp en bra start i livet! På valpkursen lär du dig att träna de viktigaste färdigheterna som en bra familjehund behöver till vardags. Vi jobbar bland annat med inkallning, få fint i koppel, kontakt, sitt, hälsa fint och att vänta på ”varsågod”. Du kommer också att lära dighur du miljötränar valpen, lär den vara ensam stegvis längre, aktivering och hantera möten. Social träning med andra valpar är också en viktig del i kursen. Det vikigaste med valpkursen är emellertid inte vad valpen lär sig utan vad DU lär dig. Vårt mål är att du ska lära dig principerna för effektiv hundträning och att ha hund som gör att du kan tackla de nya utmaningar med din egen hund efter kursen. En valpkurs av det här slaget hjälper dig att komma rätt i era vanor direkt från början och är den bästa investeringen du kan göra i ditt hundägande.

På Canis Hundskola använder vi oss av en metod som kallas ”klickerträning” på alla våra kurser. Klickerträningen är en otroligt effektiv och rolig träningsmetod. När man börjar att klickerträna hunden direkt som valp så får man ofta väldigt bra resultat. Klickerträningen gör din valp till en ”inlärningsmaskin” som älskar att träna och lära sig nya saker. Det har du glädje av resten av hundens liv. Valpkursen sträcker sig över 8 veckor och är öppen för hundar av alla raser från 2-8 mån.

OBS! Ta tag i detta direkt! Boka gärna valpkursen redan innan du fått din valp. Ligger ingen kurs uppe på kursplanen får du gärna höra av dig till mig och se om vi kan lägga upp en. Du kan gå valpkursen från 8 veckor, ju förr vi ses första gången desto bättre. Då hinner inga dåliga vanor etableras innan ni lär er de bra vanorna!

Kursmaterial: Du får mycket nyttigt att läsa och jobba med under kursens gång. Uppgifterna beskrivs så att du lätt kommer ihåg och kan träna hemma mellan gångerna. Bra valpträningsböcker finns också till försäljning på plats! Vardagskvällar 8 st med 2 timmar/tillfälle + en teorikväll utan hund.

Belöningsutveckling:  Längre fram kommer du lära dig att några av de viktiga grunderna inom klickerträning bl a är bra timing och att sätta bra kriterier, men det kommer vi jobba med på flera av de andra kurserna. Den här kursen ska vi främst ägna åt kanske det viktigaste och mest grundläggande, nämligen BELÖNINGAR, att utveckla och kunna erbjuda hunden belöningar som den verkligen vill jobba för. Kursen lämpar sig för dig som vill komma igång med bra träning och kanske redan anmält dig till en eller flera av mina kurser under året. Jag tror att det skulle vara värt att investera i den här dagen, just för att du sedan ska kunna få snabbare resultat på de kurser du tar del av. Vi kommer att använda det din hund verkligen gillar, för att ”lyfta” upp fler belöningar till samma nivå. Vi låter glädjen och den positiva känslan från den bästa belöningen ”spilla över” på andra belöningar. På så sätt kan du ha många olika belöningar på din repertoar. Några blir mer lämpade för lugna och stillsamma övningar medan andra blir mer lämpade att använda när du vill få fram fart och ha hunden i en hög sinnesstämning och aktivitetsnivå. Målsättningen är att du efter den här dagen ska ha många olika belöningar som din hund verkligen gillar och att du lärt dig vilken belöning som passar bäst för olika sammanhang och träningsmoment. Slutligen får du med dig uppgifter att träna på för att få hunden ändå mer ”taggad” på det du har att erbjuda så att du kan variera och göra din träning överraskande och rolig. Det kommer ge dig mycket fördelar när du går fler kurser och tränar vidare med din hund! Den här dagen ska vi leka, släppa loss och ha väldigt kul med våra hundar.

Unghundskurs: En rolig och stimulerande kurs för dig som gått valpkurs och nu vill komma vidare med något kul som kan hjälpa dig och hunden att komma vidare med ert arbete tillsammans. Självklart jobbar vi vidare med lydnaden enligt samma metod: Vi klickar och belönar hunden för det vi tycker om och när vi får flyt på det, sätter vi kommando på det. Vi tar upp inkallningen som ett av huvudämnen på kursen, men även att fortsätta att utveckla riktigt bra belöningsformer och att använda belöningarna på rätt sätt för att få ut det mesta av träningen. Du får möjlighet att utveckla din träningsteknik vidare. Vi fortsätter att observera ev problem som kan visa sig hos den unga hunden och bygger upp den som individ med god självkänsla i möten och träning på olika platser. En rolig kurs för dig och din unga hund, oavsett vad Ni sedan vill göra!

Kom igång med KLICKERTRÄNING: En rolig och inspirationsrik startkurs för dig som är nyfiken på klickerträning.Det spelar ingen roll vilken ras du har, hur gammal din hund är (eller duJ). Ni behöver inte ha någon förkunskap eller erfarenhet! Huvudsaken är att du vill ha roligt med din hund och hitta ett bra sätt att lära dig själv och hunden att träna tillsammans. Precis som på alla våra kurser jobbar vi enbart med att belöna de beteenden vi vill ha mer av och lär hunden att bjuda frivilligt på dem. Sedan sätter vi på kommandot (när hunden kan det flytande). Vi förändrar beteenden som resultat av positiv erfarenhet. Kanske blir det här den första av många fler Canis kurser. Det är min förhoppning!  Välkommen att komma igång med detta fantastiska sätt att träna hund! I regel ligger den här kursen på 6 kvällar och 1.5 timme per tillfälle + en 2 timmars teorikväll som inledning.

Hantera möten: Kursen passar dig som upplever problem när du och din hund möter människor eller hundar på promenaden eller i vardagen. Den kanske hoppar, drar, gör utfall eller blir rädd. Vi jobbar individuellt med varje hund i omgångar och därför har vi bara max 3 hundar på kursen. Det ger god tid att arbeta med varje ekipage och anpassa träningen respektive hunds behov. Du får konkret hjälp med hur du kan träna vidare på egen hand efter kursens slut för att bibehålla ett bättre beteende och förebygga att det besvärliga vanorna återkommer. Vi träffas 6 gånger under våren eller hösten, 1.5 timme vid varje tillfälle.

Vardagslydnad med Klickerträning: Har du hört att det går inte att lära gamla hundar att sitta? Ingenting kan vara mer fel! Med rätt träning kan hunden lära sig nya saker hela livet! På den här kursen lär du dig att träna de viktigaste färdigheterna en bra familjehund behöver till vardags. Vi jobbar bland annat med inkallning, gå fint i koppel, kontakt, sitt, hälsa fint och att vänta på ”varsågod”. Du kommer också att lära dig om miljöträning och aktivering. Det bidrar till att både du och hunden känner er trygga i möten med andra hundar och du kan bättre belöna hunden på ett sätt den tycker mycket om. Det i sin tur leder till att du blir roligare att vara med och komma till och stärker Er relation. Social träning med andra hundar är också en viktig del av kursen. Det vikigaste med kursen är emellertid inte vad hunden lär sig utan vad DU lär dig. Vårt mål är att du ska lära dig principerna för effektiv hundträning som gör att du kan tackla de nya utmaningar med din egen hund efter kursen.

Hos Canis Hundskola använder vi oss av en metod som kallas ”klickerträning” på alla våra kurser. Klickerträningen är en otroligt effektiv och rolig träningsmetod. När man börjar att klickerträna hunden när den är ung så får man ofta väldigt bra resultat. Klickerträningen gör din hund till en ”inlärningsmaskin” som älskar att träna och lära sig nya saker. Det har du glädje av resten av hundens liv. Kursen sträcker sig över 6 tillfällen + en kväll med bara teori och genomgång av det grundläggande. Kursen är öppen för alla raser- oavsett ålder! Viktigast är att du som hundägare bestämt dig för att fokusera på det positiva hunden gör och vill träna på att få mer av det i stället för att vilja bestraffa hunden när den gör det du inte vill. Med mer bra beteenden kommer det andra att successivt bli mindre förekommande. Det som absolut inte får ske förhindrar vi genom hjälpmedel som t ex en lång lina.

Sökkurs steg 1: Vi ägnar två hela dagar åt att komma igång med sökträning. Du får lära dig att lägga upp sökträningen i skogen enligt ”flying modellen” där hunden frivilligt söker sig ut till figuranten. Här är det viktigt att från början bygga upp stor glädje och förväntan hos hunden (att få komma ut till figuranten). Görs det grundläggande jobbet väl, kommer det sedan gå lätt att öka ut avstånd och svårighet för att få en tålmodig hund som jobbar. Vidare jobbar vi med handtarget & inkallningar där hunden springer mellan olika personer och duttar i handflatan.

Vi kommer också jobba med lösrulle/pinnar för att få fram ett bra gripande och hållande. Tanken är att du ska lära dig grunderna denna helg och att du sedan ska kunna ta det med hem och träna med din hund och vänner. Uppföljningskurs där vi baklängeskedjar momenten kommer att finnas längre fram. Kursen passar bra för dig som vill gå grundligt till väga med inlärning av dessa moment. Men den passar också utmärkt för dig som bara vill ha riktigt kul med din hund (det kommer ni garanterat att ha). Sökträning handlar om mycket samarbete mellan deltagarna som är figuranter åt varandra. Det är min förhoppning är att Ni som kursdeltagare kommer att bli bekanta och fortsätta att träna tillsammans efter denna intensivhelg! Kursliteratur: Boken Sök i Teori & Praktik av Cecilie Køste, Morten Egtvedt finns till försäljning första kursdagen. Ca 6 timmar per dag i två dagar.

Sökkurs steg 2: Vi fortsätter och bygger vidare på detta roliga träningstema. Du bör ha gått steg 1 och kommit igång med sökträning i system. Det är en fördel om du även tränat på frivilligt bjudande av ”in i position/fot, gripa och hålla föremål och gå fot vid din sida i skogen. Vi jobbar vidare med varje ekipage där ni befinner er. Vi baklängeskedjar rullmarkering och utvecklar sökträningen till fullt avstånd (50m) samt börjar med gömda figuranter och generaliserar. Vi går igenom hur du själv ska kunna träna vidare på detta efter kursens slut. Förhoppningsvis har du också fått nya vänner på kursen som du kan träna med! Ca 6 timmar per dag i två dagar.

Rallylydnad steg 1: Kursen passar alla som vill lära sig något roligt och relativt lättsamt med sin hund. Till skillnad mot lydnadsträning och tävling, är detta ganska lättsamt. Det är inte fullt så nödvändigt med långsiktig träning och engagemang innan man kan komma ut och tävla. Tanken med rallylydnad är att alla ska kunna vara med och det ska vara roligt! Vill man inte tävla så går det bra också, träningen i sig är väldigt rolig!En av de vanligaste kommentarerna jag får från mina nya elever är: – Jag vill att min hund ska tycka att jag är rolig, gå följsamt i kopplet och att den ska vilja vara med mig och komma när jag ropar på den. Nu efter att jag själv gått Instruktörskurs i Rallylydnad, är jag övertygad om att detta kommer att passa Er perfekt. Ni kommer att ha roligt tillsammans (vilket ökar din hunds intresse för dig), jobba med roliga banor där det lönar sig för din hund att följa dig (ökar följsamheten). Det är lika mycket din egen insats som gäller, så ni får lära Er och träna tillsammans du och din hund (stärker er relation tillsammans). Kursen läggs upp över 6 eller 8 kvällar varav första är enbart teori utan hund. Upplägget kan variera något! Totalt ca 10-16 timmar.

Målsättningen: är att Ni ska lära er regler och förutsättningar för att kunna komma ut och tävla. Ni ska få hjälp med inlärningen av de flesta moment i Nybörjarklassen och komma igång med träningen så att Ni kan jobba vidare på egen hand. Lekträning och belöningsträning ingår också. När kursen är slut hoppas jag att ni har många fler roliga övningar att väva in i vardagen när Ni är ute med hunden. Det vore också väldigt kul om Ni vill börja tävla! Uppföljningskurser kommer längre fram!

Förkunskaper: Helst vill jag se att Ni har gått en eller ett par Caniskurser och kommit igång med klickerträningen men det är inte nödvändigt!

Fortsättningskurs: En liknande kurs för dig som vill komma vidare läggs upp!

Spårkurs kom igång: Inspirerande vår & höstkurs för hundar som behöver och längtar efter aktivering och stimulans, såväl som grundträning för dig som ämnar tävla med din hund längre fram. En teorikväll ingår (utan hund). Vi ser vad vi har i varje hund och lägger upp träningen därefter. Träningen kombineras med mycket lek och belöning i olika former beroende på vad varje hund uppskattar. Som förare får du lära dig att läsa av din hund och att kunna stödja den på rätt sätt och på rätt ställen i spåret. Med från denna kurs får du förslag på spårupplägg vid egen träning som förhoppningsvis motiverar dig och din hund att träna vidare tillsammans!

Viltspårkurs: För dig med jaktintresse läggs kursen upp med fokus på viltspår och inlärning av riktigt bra spårteknik. Här jobbar vi delvis på hårda underlag. I övrigt blir det spårning efter viltklöv av olika slag och utveckling av ämnet, i övrigt samma inlärningsteknik.

Inkallningskurs: Det som gör träningen unik och effektiv: Precis som all klickerträning jobbar vi med positiv förstärkning och ingen bestraffning av något slag. Detta är förmodligen den allra mest uppskattade av alla mina kurser, tränar du så garanteras gott resultat!

Träningen bygger mycket på att vi stegvis arrangerar störningsmoment som hunden klarar av att välja bort till förmån för matte/husses uppmärksamhet/träning. Efter hand blir det svårare och svårare utmaningar, men det blir lättare och lättare för hunden att välja rätt då den förstärkts/belönats så många gånger tidigare för rätt val. Alltså: Det är mycket lätta störningar i början, men svårt för hunden som inte varit med om det tidigare. Vi hjälper hunden att välja rätt från början, bla genom att arrangera miljön mm.

Efter hand blir störningarna (som varieras mycket och skräddarsytt efter varje hunds behov) svårare och svårare, men hundens val blir lättare och lättare då den lärt sig att välja bort störningen många gånger vid detta lag och i stället vet att mattes/husses godis alltid är godast och lek alltid roligast. Mycket förstärkning för rätt val alltså.

Slutmålet är bl a att hunden ska klara av att stå mitt framför föraren som triggar och kastar favoritbollen rakt över huvudet på den. Hunden får springa efter bollen ett par språng. Sedan kallar föraren på hunden som ska tvärvända och komma till föraren. (den belönas så klart med bästa belöning). Med andra ord blir denna reaktion mycket förstärkt och skall naturligtvis kunna uppnås i alla liknande situationer i vardagen, i bästa fall även mitt i jakt på hare och liknande. Hur långt man kommer beror på hur mycket man tränar så klart. Men ”verktygen” att jobba vidare med detta själv eller med sina kompisar levereras till alla deltagare under denna kurs.

Teorin: Vi går igenom något av det grundläggande (klickerträning) första dagen. Sedan går vi igenom hur alla ska agera i de olika övningarna. Det är mycket samarbete och man hjälps åt en hel del. Genomgång av läxa, dvs vad alla ska jobba med mellan tillfällena. Det är träning mellan tillfällena och hur mycket man fortsätter att jobba efter avslutad kurs som bidrar till resultatet. Hjälp med problemlösning mm tas också upp. Många hundägare har helt olika problem och det är intressant att gemensamt diskutera olika lösningar.

Den som inte tränar annat än på kursen kommer säkert att se viss förändring, men det krävs lite mer för stora förändringar! Den som tränar mycket och viger lite tid åt detta varje dag kommer att se stora förändringar! Det är mycket fördelaktigt att gå kursen med en kompis som man kan träna med mellan kurstillfällena! På denna kurs får du mycket material i skrift som beskriver allt du ska träna på, det gör det lätt att komma ihåg hur du ska träna mellan kurstillfällena. Två heldagar inkl lunch.

Utställningskurs: För Dig som ställer ut hunden och gärna vill få mer glädje när du visar den i ringen, är detta en utmärkt kurs inför sommaren. Jag har själv lagt lite energi på utbildning och ringträning och det tog sedan inte lång tid att inbringa ett championat för min Rooibos. Det är faktiskt väldigt mycket vi kan göra för att det ska ge resultat och dessutom är det mycket roligare att visa upp hunden. Vår träning går ut på mycket glädjefylld aktivitet i ringen, vi har några fler deltagare på kursen, just för att få vana att vistas med många hundar. Vi jobbar med en betingad förstärkare (som alltid ger belöning) och inga korrigeringar. Målet är att väcka glädje och ge hunden många mycket bra och roliga erfarenheter att ta med sig till dess den ska in i ringen på utställning. Vi fångar frivilliga beteenden som sedan får kommandon som du använder dig av på utställning. Hunden belönas för att aktivt delta i arbetet att ställa sig snyggt, springa med ”swung” i steget, hanteras av främmande person och vistas nära andra hundar. Du får konkreta råd på hur du bäst förbereder dig så att du kan kliva in i ringen med god självkänsla och en tydlig bild av hur du ska uppnå bästa resultat. Rolig, fartfylld träning som dessutom ger utmärkt social träning/störningsträning för din hund och säkert också bättre resultat på utställningarna! Dagar: Två dagar ca 6 timmars kurs per dag inkl paus för lunch uppehåll, alternativt 4 dagar med 3 timmar/tillfälle.

Tävlingslydnad steg 1: Har du planer på att tävla i lydnad, bruks eller agility med din hund? Då är den här kursen perfekt för dig! När du ska klickerträna en framtida tävlingshund ska du inte börja tänka på de färdiga momenten på en gång – det du ska börja med är GRUNDFÄRDIGHETERNA. Grundfärdigheterna är grundläggande beteenden som ingår i flera färdiga moment.

På den här kursen lär du dig att träna ca 17 grundfärdigheter som du kommer att ha stor nytta av när du ska träna vidare inom lydnad, bruks och/eller agility. Vi brukar säga att när hunden kan de 17 grundfärdigheterna kan du enkelt lära den vad som helst!

Som på de andra Canis-kurserna ligger huvudfokus på att lära ägaren rätt träningsteknik. Du kommer att lära dig träningsprinciper som gör att du självständigt kan fortsätta träningen efter kursen.

17 Grundfärdigheter: fokus, targeting, sitt, bakdelskontroll, utgångsställning, inkallning, gå + se upp, ligg, stå, bli kvar, doggie Zen, hålla fast (utan tugg), släppa, hopp, luktdiskriminering, följa spår, ta kontakt med person.

Vår inlärningsväg av tävlingsmomenten: Vi går igenom nödvändiga grundfärdigheter, tränar på dem, sätter på störning för att testa om de håller, sätter på kommando och kedjar ihop dem.

Kursen sträcker sig över 8 kvällar, 1 gång/vecka och är öppen för alla hundar, oavsett ålder och ras, som vill träna tävlingsinriktat. Vidare ingår en teorikväll på 2 timmar. Kurskompendium ingår.

Tävlingslydnadsteg 2: Detta är en kurs för dig som kommit väl igång med klickerträningen och fått flyt på grundfärdigheterna som behövs för tävlingslydnad. Vi jobbar med stimuluskontroll (sätter på kommando) på de olika färdigheterna, bygger baklängeskedjor som håller ihop momenten och kvalitetssäkrar dem så att de håller även med svår störning. På den här kursen kan du jobba självständigt med det du behöver hjälp med. Du kan alltid få hjälp med det som är nödvändigt och du kan alltid få inlärningen demonstrerad och repeterad för att kunna få till de sista bitarna. Vi tränar på allt från klass 1 upp till elitnivå, men kursen riktar sig främst till dig som vill börja tävla i klass 1 & 2.

Kursen sträcker sig över 8 veckor med 2 timmar per kväll + ett par 30 minuterspass med teori.

(avslut med liten övningstävling/tävlingsträning).

Kursliteratur: Lydnadsträning i Teori & praktik

Nödvändiga förkunskaper: Helst ha gått Canis kurs Tävlingslydnad steg 1. Hunden bör kunna bjuda på ett stort urval av frivilliga beteenden.

Balans & Bygg Upp Kurs: Roligaste och nyttigaste kursen för dig som vill ha lite roligt med din hund och lära den att ha kontroll över hela sin kropp. Vissa hundar tycks bara veta om att de har en framdel och att maten stoppas in ungefär därJ Nu ska den få lära sig att ha lite koll på hela kroppen och vad den gör med den.

Vi jobbar med frivilliga beteenden bl a i skogen. Här får hunden lära sig att klättra upp på olika föremål, hålla balansen, gå runt, snurra, krypa under och baklänges mm. Vi utvecklar rolig lek i samband med detta och ger hunden goda erfarenheter av allt roligt i olika miljöer med matte/husse.

Detta kommer att stärka upp hundens självkänsla då vi provar allt stegvis och enbart i den takt hunden själv vågar prova på saker. Efter hand blir den mer säker och tycker att det är roligt!

Syftet med kursen är också att ge dig mer idéer om hur du kan ha roligt med din hund på vardagspromenaden, vilket leder till att din hund kommer att vilja vara mer med dig och komma bättre till dig på promenaden. Det här sättet att jobba med hundens kreativitet och frivilliga beteenden främjar också all fortsatt träning. Oavsett om du bara vill ha bättre kontakt och trevligt med din hund, om du vill satsa på tävlingslydnad, rallylydnad, agility eller vad det nu är Ni vill göra tillsammans i framtiden, är detta en väldigt bra start då hunden får en bättre balans och fysik av den här typen av träning. Förhoppningsvis bidrar det också till färre skador.

Vi träffas 6 tillfällen ca 1,5 timmar per gång.

Kantarellsök:  Lär din hund att hjälpa till att hitta skogens guld! Det låter kanske svårt, men din hund kommer att stegvis få fler och fler goda erfarenheter av att hitta och markera kantarellerna. Arbetet grundar sig på klickerträning med positiv förstärkning. Vi skapar ett beteende som resultat av god erfarenhet alltså.

Kursen är rolig och stimulerande för ägare och hundar. Vi börjar med några av klickerträningens enkla grunder (en teorikväll ingår). Därefter jobbar vi med bra belöningar som din hund gillar och börjar sedan ta fram ett sätt för din hund att markera (t ex lägga sig, krafsa eller skälla). Sedan börjar vi att introducera kantareller och belöna hunden när den uppmärksammar dem. Stegvis gör vi det sedan svårare och svårare, men det blir lättare och lättare för hunden som fått många bra upplevelser och kommer att tycka om träningen. Fika, kantareller och annat material ingår!

Vi träffas 6 gånger 1.5 timmar/gång.

Plattformsträning: För en tid sedan gick jag en kurs för initiativtagaren till detta intressanta träningssätt, Michele Pouliot från USA. Det var oerhört intressant och inspirerande. Sedan dess har jag skrivit 4 artiklar om Plattformsträning som publicerats i Tidningen Canis (kommer ut i Sverige, Norge, Danmark & Finland) och nu vill jag dela med mig av detta till mina elever.

Plattformen erbjuder så mycket fördelar:

* Inlärning av olika positioner

* Kreativitet för trix

* Hålla positioner

* Hunden lär att arbeta på avstånd från oss

* Inlärning av gymnastik för hunden

* Kroppsmedvetenhet

* Bakdelskontroll

Den här kursen kan alla gå oavsett hundens ras, ålder och erfarenhet. Vill du satsa på Freestyle, agillity, tävlingslydnad, rallylydnad är detta en kurs för dig. Det är väldigt mycket du kan få med dig som kommer hjälpa dig att lära in de olika momenten. Plattformsträning är inte alltid det givna svaret på all inlärning, men ofta är det ett lätt och snabbt sätt att komma till målet. Roligt är det också, både för oss och hundarna! Vi träffas 6 gång a 1.5 timmar.

Avancerad spårkurs: En inledande kurs på en helg.

Kursen riktar sig till ambitiösa ekipage som har kommit en bit i sin träning och som vill finslipa på detaljer eller ta ytterligare steg mot mer avancerad spårträning: För att tillgodogöra sig kursen på bästa sätt är det därför bra om man redan har klarat av grundträningen och behärskar normalsvåra spår på både hårda och vegetativa underlag.

Under två dagar går vi igenom grunderna och jobbar med att få fram en bra spårkeknik ca tider: 09.00-17.00 med en timmes lunchuppehåll (Lunch ingår) per dag.

Lekutveckling och se över belöningarna och hur vi bäst kan belöna under spårningen.

Störningsträning

Komma igång med spårning på hårda underlag

Linhantering & belöningsplacering

Spårupptag

Privat träning: Oavsett om du är ensam eller vill träna med en kompis eller en liten grupp från din hundklubb, kan det skräddarsys helt efter önskemål. Självklart sker undervisningen enligt Canis principer med positiv förstärkning där vi fokuserar på det vi vill ha mer av (bra beteenden) och lägger mindre vikt på det vi inte önskar. Vi förändrar beteenden som resultat av god erfarenhet. Hör med mig om priser för er grupp och berätta om vad Ni vill att vi tar upp och går igenom så skräddarsyr vi ett upplägg för Er!

Problemlösning: Det är inte ovanligt att hundägare har problem med att hunden gör utfall mot mötande hundar, andra människor eller visar rädsla för fordon och annat. Andra har problem med att hunden skäller på besökare, biter i föremål, stressar upp sig, drar i kopplet, är rädd för att åka i bilen mm. Ett annat återkommande problem är att hunden inte kommer när vi kallar på den. Självklart vill vi att hunden ska må bra och vara harmonisk och att vår samvaro ska vara så behaglig som möjligt. Om du känner igen några av ovanstående problem är du långt ifrån ensam. För det mesta går det att jobba bort problemen, eller i vart fall få det till en mycket bättre nivå. Skriv gärna ner en kort beskrivning av ert problem så kan jag lägga upp ett träningsprogram för just er.

Jag ser fram emot att höra ifrån Dig och hoppas få träffa dig och din hund på någon inspirationsrik kurs eller privatträning mycket snart!

Kom ihåg att våra hundar är just det HUNDAR och inte maskiner. Det är just det som gör det så roligt att träna tillsammans, det är en utmaning, en rolig sådan!

Kontakt: mary@canis.se Tel: 0708-435282

KURSER I SÖDRA DALARNA MED MARY WRIGHT

Mågotthelg med din hund: Trivsel, må gott och inspirerande hundträning! Ankomst fredag kväll och hemresa söndag eftermiddag.

Här ingår inkvartering, mat, kurs, bastubad mm.

Plats: Nyberget i södra Dalarna, det tar 2-2.5 timmar att köra från Stockholm.

Programmet inriktar sig främst till Dig som gärna vill komma igång med något trevligt tillsammans med din hund och samtidigt träffa likasinnade. Helgens program innehåller rolig och lättsam träning, lek och spårträning i skogen med hunden. Men även matte/husse får sin beskärda del av välbefinnande: Bastubad och en timmes helkroppsmassage (leg massör Michaela Tjärn) per person ingår, liksom vällagad och nyttig mat från middag fredag kväll fram till fika söndag eftermiddag. Inkvartering och vistelse sker på en gård intill en liten sjö i närheten av Hedemora. Deltagarna (max 6) bor dels i en gäststuga vid sjön och dels i ett flerbäddsrum (båda med bekväma sängar). Betagande utsikt utlovas!

Hundar: Eftersom vi bor tillsammans på gården kan vi inte ta emot problemhundar eller hundar med aggressivt beteende på denna kurs. Det passar utmärkt om Du har en ung hund, men det är inte ett krav. Endast en hund per deltagare tack!

Hundkursen: Fredag kväll: (efter middagen) går vi kortfattat igenom klickerträningens grunder tillsammans på den stora terrassen som överblickar Lissjön. Kanske blir det ett dopp i sjön…

Lördag: Vi tränar vi lite utomhus på förmiddagen. Vi jobbar med att få hunden att frivilligt bjuda på olika beteenden och hitta bra belöningsformer och lek som den verkligen uppskattar. Under eftermiddagen blir det tillfälle att jobba i mindre grupper (någon är hela tiden på massage) med det vi kallar ”Doggie Zen” och lär hunden att vänta på något den gärna vill ha för att sedan få det.

Söndag: Mindre grupper jobbar vidare med roliga aktiviteter. Vi provar att få hunden att sätta sina tassar på en tasstarget (platta) på marken och/eller dutta med nosen i din handflata.

Efter lunch besöker vi skogen ovanför Mörtaberget och lägger några spår som hundarna får prova på (om vädret tillåter). Har någon redan kommit igång med detta, anpassas svårigheten på spåret så att varje hund får en passande svårighetsgrad.

Vi rundar av med att pratar vi lite mer om allt roligt man kan göra med sin hund och vilken typ av kurser och träning som passar bra för dig och din hund att ta del av i framtiden.

Min förhoppning är att denna helg skall väcka din och din hunds arbetslust och få Er att vilja komma igång med klickerträning och upptäcka hur roligt och givande de är för er båda!

Att det hela görs under lättsamma former med lite välbefinnande och god mat ger förhoppningsvis mersmak!

PRIS per person: inkl inkvartering och måltider,  bastubad och hundkurs samt fika varje dag.

Sommarkurs i Dalarna: Något riktigt kul för dig och din hund!

Totalt 4 övernattningar & 5 kursdagar inkl övernattning 4 nätter, alla målktider från middag ankomstdagen till lunch hemresedagen, fika och hembakat, bastubad och kurs ca 5 timmar per dag.

Plats: Nyberget i södra Dalarna, det tar 2-2.5 timmar att köra från Stockholm.

Programmet inriktar sig främst till deltagare som vill utveckla nya roliga träningsformer och lära sig mer om både TÄVLINGSLYDNAD,  SÖKTRÄNING & SPÅR.

Det är en fördel om du gått en eller ett par Caniskurser, men det är inte nödvändigt. Det är också bra om du gillar att vara aktiv och röra på dig i skogen:-). Programmet inkluderar klickerträning för nybörjare och även dem som kommit väl igång. Man behöver inte befinna sig på samma nivå utan alla får hjälp med sin träning.

Lydnaden: Vi jobbar med grundläggande inlärning av några grundfärdigheter och jobbar vidare med små kedjor om någon kommit så långt. Du får hjälp med det du behöver där du befinner dig!

Sökträning: Vi ägnar en hel dag eller möjligen 2 dagar åt att träna hunden att söka upp figurant i skogen. Mycket rolig träning som både hund och ägare kommer gilla!

Spårträning: Hunden får prova på ett par personspår och förare får lära sig hur spåren kan läggas i några olika svårighetsnivåer för att kunna träna vidare på själva.

Programmet innehåller rolig och lättsam träning, lek och dessa roliga aktiviteter. Tanken är att Ni ska få bra ”provsmakning” som skall väcka mersmak på en eller flera sätt att träna med hunden. Men även matte/husse får sin beskärda del av välbefinnande: Bad i sjön, grillning i skogen, roliga aktiviteter för alla.Maten som ingår är nyttig och vällagad, från lunch onsdag till lunch söndag.

Inkvartering och vistelse sker på en gård intill en liten sjö i närheten av Hedemora. Deltagarna (max 6) bor dels i en gäststuga vid sjön och dels i ett flerbäddsrum (med bekväma sängar). Betagande utsikt utlovas! Om vädret är bra äter vi vår middag minst en gång i form av grillat uppe på Mörtabergshöjden där utsikten är fantastisk över 4 sjöar.

Hundar: Eftersom vi bor tillsammans på gården kan vi inte ta emot problemhundar eller hundar med aggressivt beteende på denna kurs. Det passar utmärkt om Du har en ung hund, men det är inte ett krav. Endast en hund per deltagare tack!

Hundkursen:

Tisdag eftermiddag: Vi Träffas och presenterar oss för varandra. Sedan ges en teoretisk introduktion i klickerträning när vi fikar.

Sedan  blir det lite genomgång och några demonstrationer innan vi sätter igång med träningen efter middagen. Det blir ett kort pass för att prova på (eftersom det är härligt och ljust ute).

Tema LYDNAD

Vi tränar vidare med grundfärdigheter som hunden bjuder på frivilligt.

Vi jobbar nu med att utveckla riktigt bra belöningar som hunden verkligen vill jobba för. Detta är det viktigaste och roligaste med hundträningen! Har vi något som hunden vill ha, har vi goda chanser att hålla den intresserade av oss och den träning vi erbjuder.

Under eftermiddagen blir det tillfälle att jobba i mindre grupper och anpassa träningen efter varje deltagares och hunds egen nivå. Var och en får hjälp med det de behöver och vill jobba med. Vi går också igenom några moment gemensamt och jobbar med dem.

I samband med lunch och middag hinner den som vill med ett dopp i sjön. Vid fint väder kanske vi spelar ett roligt spel efter middag som omväxling!

Tema LYDNAD

Den här dagen jobbar vi med apportering, gripa olika föremål frivilligt mm.

Vi provar att få hunden att sätta sina tassar på en tasstarget (platta) på marken och/eller dutta med nosen i din handflata. Den som redan är väl igång med detta kommer att jobba med lite mer avancerat arbete.

Efter lunch jobbar vi vidare med lydnaden och provar att sätta kommando på ett av de beteenden hunden lärt sig.

Tema SÖKTRÄNING

Kanske den roligaste dagen eller dagarna med sökträning enligt Flyingmodellen! Vi tränar i skogen större delen av dagen. Förmodligen äter vi frukosten och lunchen i skogen den här dagen.

Hundarna får lära sig att frivilligt söka upp figuranter i skogen. Vi utökar avståndet i den takt hunden utvecklas under dagen. Efter middagen tittar vi på hur momentet Rullmarkering kan baklängeskedjas, vilket man jobbar med om man vill träna vidare för att tävla med sin hund.

Tema SPÅR

Morgonen ägnas åt att lägga spår i skogen. Varje hund får chans att gå två spår. Vid det här laget känner vi hundarna väl och vet precis vilken typ av belöning de gillar.

Spåren läggs i medvind för att hunden ska få möjlighet att börja utveckla bra spårkeknik och förhoppningsvis lyckas väl. Har någon redan kommit igång med detta, anpassas svårigheten på spåret så att varje hund får en passande svårighetsgrad. Vi rundar av med att pratar vi lite om allt roligt man kan göra med sin hund och vilken typ av kurser, träning och tävling som passar bra för dig och din hund att ta del av i framtiden.

Vi avslutar med att fika och äta något gott till det ute på stora terrassen som överblickar sjön.

Kanske blir det ett dopp i sjön innan hemresa!

Min förhoppning är att detta sommarläger ska väcka din och din hunds arbetslust och få Er att vilja komma igång med klickerträning på allvar och upptäcka hur roligt och givande de är för er båda! Miljön, maten och umgänge med likasinnade väcker förhoppningsvis också mersmak!

Att det hela görs i kombination med bad, rolig vistelse i sommarlandskap precis när sommaren börjar bli som bäst gör det hela ändå bättre!

 

 

Comments are closed